Wojtek na rowerze
sleepy: Wojtek wyjechał na rowerze z Plusowa do Minusowa. W tym samym momencie z Minusowa do Plusowa
wyruszyła na rowerze Asia. Na przejechanie całej trasy Asia potrzebowała 30 minut, a Wojtek o
10 minut mniej niż ona. Po ilu minutach jazdy rowerzyści się minęli?
29 mar 13:15
kochanus_niepospolitus:
d −−− dystans pomiędzy miastami
v
A −−− prędkość Asi
v
W −−− prędkość Wojtka
d
A −−− droga jaką pokona Asia do minięcia
t
0 −−− czas po jakim się spotkali
| | 2 | |
vA*30 = vW*20 −> va = |
| vW |
| | 3 | |
| ⎧ | dA = vA*t0 | |
| ⎩ | d − da = vW*t0 |
|
d = (v
A + v
W)*t
0
t
0 = 12 minut
29 mar 13:58