Trygonometria
Rafalcantara: Oblicz wartość wyrażenia:
sinα*cosβ−cosα*sinβ, jeśli tgα=34 , ctgβ=1 i α,β∊(π, 3π2 )
Wiem tyle, że po zwinięciu tez wzór to sin(α−β)
29 mar 13:11
kochanus_niepospolitus:
| | 3 | | 3 | | 4 | |
tg α = |
| −> sinα = |
| i cosα = − |
| |
| | 4 | | 5 | | 5 | |
ctg β = 1 ⇔ β = 135
o więc sinβ = ... cosβ = ...
29 mar 14:03
Rafalcantara: Skąd sinα=35 ?
29 mar 14:32
kochanus_niepospolitus:

co Ci ten trójkąt przypomina

ile będzie równy x

Znaki przy cosinusie wynikają z ćwiartki w jakiej znajduje się kąt
29 mar 14:33
kochanus_niepospolitus:
i na przyszłość ... używaj U a nie u do pisania ułamków
| 1 | |
| , 1√2 −−− nie sądzisz, że o wiele czytelniej   |
| √2 | |
29 mar 14:34