Funkcja kwadratowa
sleepy: Funkcja kwadratowa f przyjmuje wartość 7 dla dwóch argumentów różniących się o 6, a wartość 14
dla dwóch argumentów różniących się o 8. Podaj wartość najmniejszą tej funkcji.
29 mar 13:09
kochanus_niepospolitus:
skoro f(x
1) = f(x
1+6) = 7 ... to wierzchołek jest w x
w = x
1+3
skoro f(x
2) = f(x
2+8) = 14 ... to x
2 = x
1 − 1
f(x) = a(x − x
w)
2 + c = a(x − x
1 − 3)
2 + c
| ⎧ | f(x1) = 7 = a( x1 − x1 − 3)2 + c | |
| ⎩ | f(x2) = 14 = a( x1 − 1 − x1 − 3)2 + c |
|
układ równań z dwoma niewiadomymi a i c ... które wyznaczasz ... a tak naprawdę to wystarczy
wyznaczyć 'c'
29 mar 14:09