Łączenie odbiorników.
Syp:

Witam!
Wiem, że to forum matematyczne, ale na fizycznym mało odzewu jest, a bardzo mi zależy na
rozwiązaniu tego zadania.
Czerwona kropka to punkt A.
Niebieska to punkt B.
Od lewej strony (czyli od punktu A) R1,R2,R3,R4,R5.
Polecenie:
Oblicz opór zastępczy między punktami A i B układu jednakowych oporników R.
Moje rozwiązanie:
R23 −> równolegle 1/R23= 1/R2+1/R3= 1/R+1/R=2/R ==> R23=0,5R
R234 −> szeregowo R234= R23 + R4= 0,5R + R= 1,5R
R12345= R1 + R234 + R5= R+1,5R+R=3,5R (R1 i R5 do R234 szeregowo)
Zgadza się ?
29 mar 12:50
piotr1973: trzy środkowe opory są połączone równolegle więc ich opór zastępczy wynosi R/3, do do tego dwa
opory z obu stron szeregowo, więc razem
2R+R/3
29 mar 13:06
Syp: Na 100% będzie tak jak piotr napisał?
29 mar 13:24
piotr1973:

Mamy tu 4 węzły:
A
Czarne punkty:
pierwszy i trzeci punkt to jeden węzeł, nazwijmy go nr 1.
drugi i czwarty to też jeden węzeł, powiedzmy nr 2.
B
29 mar 15:41
Syp: Okej teraz już rozumiem
29 mar 15:46
Janek191:
@ Piotr1973
Te opory nie są równe,bo mamy R1,R2,R3,R4,R5
29 mar 15:46
piotr1973: cytuję:
Oblicz opór zastępczy między punktami A i B układu jednakowych oporników R.
29 mar 15:49
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| Rz | | R2 | | R3 | | R4 | |
oraz
R = R
1 + R
z + R
5
29 mar 15:50
Janek191:
Fakt − nie doczytałem tego. To po co te oznaczenia R1, R2, ...
29 mar 15:52
piotr1973: oznaczenia służyły do opisu rozumowania zastosowanego przez Syp
29 mar 15:56