?
asd: Ciąg nieskończony (an) jest ciągiem malejący o wyrazach dodatnich. Zatem ciąg (bn) gdzie
bn=3an jest
A.rosnący
tylko DLACZEGO?
29 mar 12:15
Jerzy:
czym mniejszy mianownik tym wieksza wartość ułamka
29 mar 12:17
asd: jak to rozpisac ?
29 mar 12:20
Jerzy:
pokaż,że : bn+1 − bn > 0
29 mar 12:25
===:
| bn+1 | | 3 | | an | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| bn | | anq | | 3 | | q | |
a skoro 0<q<1 ...
29 mar 12:26
asd: nie powinno być tak.?
bn+1/bn = (3/an+1)/(3/an)=(3/an+1)*(an/3)=an/(an+1)>1
29 mar 12:55