oblicz pochodne złożone
Anka: jak obliczyć te pochodne złożone?
(lnx+arctgx)5+x121
(lnx)5+(arctgx)5+(x121)5
29 mar 11:51
zef: (Inx)
5+(arctgx)
5+x
121
| 5(Inx)4 | | 5(arctgx)4 | |
| + |
| +121x120 |
| x | | 1+x2 | |
29 mar 11:58
zef: | 5(Inx)4 | | 5(arctgx)4 | |
| + |
| +5(x121)4*121x120 |
| x | | 1+x2 | |
29 mar 12:01
Anka: a nie bedzie w ostatniej czesci 121x
120 * 5(x
121)
4
29 mar 12:02
zef: 11:58 ta pierwsza 12:01 druga
29 mar 12:02
Anka: dobra, nie zauwazylam drugiej odp
29 mar 12:03
Anka: a ta pierwsza pochodna?
29 mar 12:03
zef: No to post z 11:58 tam jest pierwsza pochodna policzona.
29 mar 12:04
zef: | | 1 | | 1 | |
5(Inx+arctgx)4*( |
| + |
| )+121x120 |
| | x | | 1+x2 | |
| | 1+x2 | | x | |
5(Inx+arctgx)4*( |
| + |
| )+121x120 |
| | x+x3 | | 1+x2 | |
| | x2+x+1 | |
5(Inx+arctgx)4*( |
| )+121x120 |
| | x+x3 | |
Teraz ?
29 mar 12:08
Anka: ta ta sume sb moge na 2 nawiasy rozlozyc jak ty to zrobiles (pierwszy przyklad)?
29 mar 12:10
Anka: okej, dziekuję
29 mar 12:11
Jerzy:
nie możesz
29 mar 12:11
Anka: teraz sie zgadza
29 mar 12:11
zef: No a ja właśnie tak zrobiłem i źle mi wyszło

Ta z 12:08 powinna być ok
29 mar 12:11
Anka: no wlasnie, a zef rozlozyl w tej pierwszej odp
29 mar 12:12
Anka: jest dobrze, bo mi tez tak wyszlo
29 mar 12:12
Jerzy:
i to było żle
29 mar 12:12
Anka: tak tak
29 mar 12:13
Anka: a ta pochodna e3x7+2x2+1
29 mar 12:16
Jerzy:
f'(x) = e3x7+2x2+1(21x6 + 4x)
29 mar 12:18
Jolka: ja mam problem z tą 103x7+2x2+1
29 mar 12:21
Jerzy:
f'(x) = 103x7+2x2+1*ln10
29 mar 12:23
Jerzy:
nie skończyłem.....*(21x6 + 4x)
29 mar 12:23
Jolka: i ostatnia (sin(3x))12x2
29 mar 12:27
Jerzy:
f'(x) = (sin(3x))12x2[24x*ln(sin3x) + 36x2*ctg(3x)]
29 mar 12:31
Jolka: skad to sie wzielo? mozna krok po kroku?
29 mar 12:43
Jerzy:
y = e12x2*ln(sin3x)
y' = e12x2*ln(sin3x)*[12x2*ln(sin3x)]' ... i licz pochodną nawiasu kwadratowego
29 mar 12:44
zef: [12x2*(sin3x)]'
24x(sin3x)+12x2(cosx)
12x[2(sin3x)+x(cosx)]
29 mar 18:13