dziedzina funkcji
Toma: To zadanie było już robione na innych stronach ale albo jest zrobione źle albo zrobione tak że
nie rozumiem.
http://pl.static.z-dn.net/files/dfd/a9afec578672dd3a258aead36264eafb.jpg
Dana jest funkcja f, jej przedział (−5; 2>
Podaj dziedzinę i wykres funkcji g.
a) g(x)= f(x−3) to akurat rozumiem, przesuwam w prawo o 3 i mam dziedzine (−2; 5>
b) g(x)= f(|x|−3) i tego już nie wiem, próbowałem odbić symetrycznie względem osi oy to co jest
większe lub równe x, a potem przesunąć o 3 w prawo ale odpowiedź jest inna w książce
c) g(x)= f(2−x)
d) g(x)= f(2−|x|)
29 mar 11:29
Gaunt: w b)
Inaczej rozpatruje się przypadek gdy f(|x|−3), a inaczej gdy f(|x−3|).
Dla g(x)= f(|x|−3) najpierw należy przesunąć funkcję o wektor, a potem postępować jak dla
f(|x|)
Dla g(x)= f(|x−3|) byłoby odwrotnie − pierwsze f(|x|), a potem wektor.
29 mar 11:45
Toma: czyli g(x)= f(|x|−3) przesuwam o 3 w prawo? wydaje mi się że powinno dać się o 3 w dół ale to
nie będzie pasować, f(|x|)−3 − wtedy byłoby o 3 dół?
29 mar 12:03
Gaunt:
f(|x|)−3 − wektor pionowy, 3 w dół
f(|x|−3) − wektor poziomy, 3 w prawo
29 mar 12:05
Toma: to już rozumiem, a w przykładach b) i c)? jakieś podpowiedzi?
29 mar 12:12
Toma: w c) przesuwam o 2 w lewo i odbijam symetrycznie do osi oy, tak?
29 mar 12:18