calkowanie przez podstawienie
Karolina: Calkowanie
29 mar 11:26
Karolina: ?
29 mar 11:43
Karolina: Ok thx
29 mar 11:44
Karolina: Dlaczego w 2 przykladzie t=x3
29 mar 11:51
Karolina: W ostatnim wychodzi x−1 i z tego calka?
29 mar 11:52
Karolina: X−t *
29 mar 11:52
Karolina: To chyba nie wiem jak
29 mar 12:10
jc: | | 2x | |
∫ |
| dx = ln (1+x2}. W liczniku pochodna mianownika. |
| | 1+x2 | |
| | arctg x | |
∫ 2 |
| dx = (arctg x)2. Pochodna kwadratu. |
| | 1+x2 | |
| | x − arctg x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| [ ln(1+x2) − (arctg x)2 ] |
| | 1+x2 | | 2 | |
29 mar 12:34
kochanus_niepospolitus:
trzecią całkę podziel na dwie i dopiero stosuj (dwa różne) podstawienia
t1 = 1+x2
t2 = arcctgx
29 mar 12:39
jc: Teraz zauważyłem, że jest arc ctg. Różnica niewielka.
(arc ctg x)' = − 1/ (1+ x2)
Należy zmienić znak.
29 mar 13:29