logarytmy
kapral: Udowodnij ze jeśli log(1/3) a*log(1/3) b=4 to a*b jest mniejsze badż równe 1/81.
(1/3 jest podstawą logarytmu)
29 mar 11:08
kapral: Prosze o pomoc , bardzo pilne
29 mar 11:20
Janek191:
log
13 a * log
13 b = 4
−log
3 a * ( − log
3 b) = 4
log
3 a* log
3 b = 4
3
x = a 3
y = b
a*b = 3
x*3
y = 3
x + y = 3
x + 4x
29 mar 11:25
Ola: Mógłby mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób to udowadnia teze?
6 kwi 16:10
Ola: 
? Prosze o pomoc
6 kwi 16:17
Ola: Heeelp
6 kwi 17:05
Janek191:
| | 4 | |
Niech f(x) = x + |
| ; x ≠ 0 |
| | x | |
| | 4 | |
f '(x) = 1 − |
| = 0 ⇔ x = − 2 lub x = 2 |
| | x2 | |
| | 8 | |
f ''(x) = ( − 4 x−2 )' = 8 x−3 = |
| |
| | x3 | |
więc
f ''(−2) = − 1 < 0 funkcja f osiąga maksimum lokalne równe y
min = − 4
x = − log
3 a < 0 i y = − log
3 b < 0
6 kwi 17:08
Ola: Dziekuje bardzo 😀
6 kwi 21:19
Janek191:
Tam powinno być ymax = − 4
6 kwi 21:21