Studia - PWr/AGH
Gaunt: Dużo myślałam o studiowaniu teleinformatyki na PWr. Od zawsze bardzo chciałam studiować we
Wrocławiu, więc mając taki cel wiele wysiłku wkładam w przygotowanie do matury. Teraz jednak,
gdy przeanalizowałam progi 2015 okazało się, że matmę i fizykę wystarczy mi zdać na ~60% by
spokojnie się dostać. Jak dla mnie taki próg jest.. śmiesznie niski.
Z ciekawości sprawdziłam próg na teleinformatykę na AGH − 900/1000pkt. −> ok. 80% z matmy R + z
angielskiego tyle samo. Taki próg stanowi już dla mnie wyzwanie, co nie znaczy, ze nie jest
osiągalny, ale..
Najzwyczajniej w świecie chciałabym studiować we Wrocławiu, ale jednocześnie bardzo zależy mi
na wysokim poziomie, chcę nauczyć się jak najwięcej. I tu pojawia się mój dylemat: czy nie
lepiej porzucić Wrocław dla AGH, który patrząc na progi wydaje się oferować wyższy poziom?
Proszę o radę albo jeśli ktoś tylko ma o opinie nt. tych uczelni
29 mar 10:47
kochanus_niepospolitus:
Progi nie są wykładnikiem poziomu, a 'popularności' danego kierunku.
Oczywiście, w pewnym sensie to się przekłada na poziom (w końcu teraz to nie do pomyślenia, aby
chociażby 10% roku oblało matmę na pierwszym semestrze), jednak szczerze mówiąc nie traktował
bym tego jako wyznacznik.
29 mar 10:53
Gaunt: Mam nadzieję, że masz rację.
Trochę mnie uspokoiłeś, bo patrząc na same progi można zwątpić w PWr na niektórych kierunkach
29 mar 11:23
Gaunt: Up − gdyby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć to chętnie posłucham
29 mar 18:09
Metis: Ja próbuję "uderzyć" na informatykę na AGH

Ale zobaczymy jak to wyjdzie z %%

Wysoki próg strasznie
29 mar 18:12
Krzysiek : Metis 
Walnij sobie dopiero raz przepuszczonego −ma bardzo dużo %
29 mar 18:14
Metis:
29 mar 18:15
Gaunt: Ja do tej pory nie brałam AGH pod uwagę, ale to progi.. niemałe wyzwanie
29 mar 18:18
Metis: Ja mam z tym ogromny problem, ale zobaczymy po maturze
29 mar 18:23
Gaunt: Ja się staram na nic konkretnego nie nastawiać, bo chociaż próbne napisałam powyżej moich
oczekiwań to uważam, że po prostu ułożyli nam prosty zestaw.
Liczę się z tym, że łatwo mogą mnie zagiąć jakimś zadaniem z planimetrii
29 mar 18:27
Metis: Mi przydałby się jeszcze rok
29 mar 18:27
Gaunt: Mi by się przydało drugie tyle samo czasu, które poświęciłam matmie na fizykę

Ale z drugiej strony myślę, że nie wytrzymałabym dłużej ciągłego uczenia się i odkładania
przyjemności na "po maturze"
29 mar 18:30