całka funkcji nieparzystej
Andrzej: Czy jeśli mamy całkę oznaczoną ∫−∞∞ funkcji nieparzystej to ona zawsze wynosi zero?
29 mar 10:17
kochanus_niepospolitus:
tak ... skoro jest nieparzysta to
∫−∞0 f(x) = − ∫0+∞ f(x)
w końcu to wynika z nieparzystości funkcji f(x)
29 mar 10:18
g: Tak, ale pod warunkiem że ∫0∞ istnieje (bo może być rozbiezna). Jeśli nie istnieje, to
formalnie rzecz biorąc ∫−∞∞ też nie istnieje. Może istnieć t.zw. wartość główna tej całki,
czyli lim t→∞ ∫−t+t = 0, ale też nie musi, jak np. dla f(x) = 1/x.
29 mar 11:55