wielomiany
5-latek : Niech ktoś mi to wytłumaczy bo takich zadań nie rozumiem
Zadanie
Znajdz wszystkie wielomiany W spelniajace (przy kazdym x) równanie
a) W(x)= W(x+1)
b) W(2x)= 2W(x)
29 mar 09:53
Janek191:
Wielomianu − jakiego stopnia ?

W(x) = a x
2 + b x + c
W( x + 1) = a*(x +1)
2 + b*(x + 1) + c
29 mar 09:56
kochanus_niepospolitus:
a)
W(x) = ax2 + bx + c
W(x+1) = ax2 + (2a+b)x + (a+b+c)
czyli to będą wielomiany postaci W(x) = ax2 + 0x + 0 ... czyli W(x) = ax2
29 mar 10:00
Janek191:
?
W(x) = c
29 mar 10:04
kochanus_niepospolitus:
o ile nie ma określonego stopnia wielomianu −−− ja przyjąłem, że stopień wielomianu jest
określony (i równy 2)
29 mar 10:05
Janek191:
b = 2 a + b ⇒ a = 0
a + b + c = c ⇒ 0 + b + c = c ⇒ b = 0
W(x) = 0 x2 + 0 x + c = c
29 mar 10:06
5-latek : Zastanawialem się nad poprzednim zadaniem
Nie ma określonego stopnia wielomianu w tym zadaniu
natomiast odpowiedzi sa takie
a) W(x)=a i a∊R
b) W(x)=ax i a∊R
29 mar 10:06
Janek191:
b) W(x) = a x2 + b x + c
więc
W(2 x) = a*4 x2 + 2 b x + c = 4a x2 + 2b x + c
2 W(x) = 2 a x2 + 2b x + 2 c
zatem
4a x2 + 2 b x + c = 2a x2 + 2 b x + 2c
4a = 2 a ⇒ a = 0
c = 2 c ⇒ c = 0
czyli
W(x) = 0 x2 + b x + 0 = b x , b ∊ ℛ
29 mar 10:15
5-latek : Już zaczynam czaić

Ale takie zadania to mnie dobijają
29 mar 10:30
5-latek : czyli tak się to robi niezależnie od stopnia wielomianu
29 mar 10:31
Janek191:
W(x) = a x3 + b x2 + c x + d
W(2 x) = 8a x3 + 4b x2 + 2c x + d
2 W(x) = 2 a x3 + 2 b x2 + 2 c x + 2 d
więc
8a x3 + 4 b x2 + 2 c x + d = 2a x3 + 2b x2 +2 c x +2 d
czyli
8a = 2a ⇒ a = 0
4 b = 2 b ⇒ b = 0
d = 2 d ⇒ d = 0
Mamy
W(x) = 0 x3 + 0 x2 + b x + 0 = b x
Zamiast b zapiszmy a
więc
W(x) = a x , a ∊ℛ
29 mar 11:09
Janek191:
Tam jest pomyłka

Powinno być
Mamy
W(x) = 0 x
3 + 0 x
2 + c x + d
Zamiast c zapiszmy a
więc
W(x) = a x , a ∊ℛ
==============
29 mar 11:11
5-latek : Janek191 
Pewnie bym znalazł blad , Musialem się zajac przez jakiś czas innymi sprawami .
29 mar 11:16