całka rozbieżna
studencik: Hej, poszukuję oszacowania, by pokazać, że całka jest rozbieżna
29 mar 09:52
studencik: w sumie to niekoniecznie oszacowania, może być wykorzystane któreś z kryteriów
29 mar 09:55
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
a nie wystarczy Ci policzyć granicę limx−>0 |
| |
| | ex−cosx | |
| | 1 | |
a konkretniej oszacować przez granicę limx−>0 |
| (co by się nie trudzić zbytnio  )  |
| | ex | |
29 mar 09:57
kochanus_niepospolitus:
oczywiście 'skasowałem' nie to co trzeba
29 mar 09:58
studencik: | | 1 | |
ale całka z |
| jest oznaczona więc takie oszacowanie nic nie da  |
| | ex | |
29 mar 10:02
kochanus_niepospolitus:
toć napisałem, że nie to skasowałem co trza
| | 1 | |
trzeba liczyć limx−>0 |
| |
| | ex − cosx | |
29 mar 10:06
kochanus_niepospolitus:
nie myśl o całce a o granicy do policzenia ... w sumie to limx−>0+ wypadałoby policzyć
29 mar 10:07
Kinga: a jest jakieś twierdzenie dotyczące całek nieoznaczonych z granicami?
29 mar 10:08
kochanus_niepospolitus:
Jaka jest definicja całki oznaczonej


W samej definicji mamy podane −−− funkcja f(x) jest określona na przedziale [a,b] wykazanie, że
nie jest ona określona dla x=0 powoduje, że nie jest to całka Riemana
29 mar 10:11
kochanus_niepospolitus:
a w jaki sposób można wykazać, ze nie jest ona określona dla x=0 ?
Poprzez policzenie limx−>0+ f(x)
29 mar 10:14
studencik: znaczna część całek niewłaściwych nie jest określona w danym punkcie a jest zbieżna,
| | dx | |
np. ∫01 |
| granica x−>1− wyjdzie tu +∞ a całka ma wartość π4 |
| | √1−x4 | |
29 mar 10:21
kochanus_niepospolitus:
| | π | |
tak ... za pomocą funkcji Gamma policzysz i nie będzie to równe |
| |
| | 4 | |
Nie jest to całka Riemanna

koniec kropka

Rób sobie jak uważasz.
29 mar 10:36
jc: dla x ∊ [0, 1]
f(x) = e
x − cos x, f''(x) = e
x + cos x > 0 na rozpatrywanym przedziale
⇒ f jest wypukła, wartości leżą pod odcinkiem łączącym punkty na końcach wykresu
f(x) ≤ (cos 1 + e) x ≤ 4 x
| | 1 | | 1 | |
|
| ≥ |
| dla x ∊ (0,1] |
| | ex − cos x | | 4x | |
To wystarczy.
kochanus niepospolitus, funkcję można by dowolnie określić w punkcie 0,
ale problemem jest to, że jest nieograniczona, i tak, jak mówisz, całki Riemana
nie policzymy, możemy za to próbować policzyć pewną granicę (tu też się nie uda).
29 mar 11:45
studencik: f(x) ≤ (cos 1 + e) x ≤ 4 x
jc, a tu nie powinno być e−cos1 jako f(1)?
I dziękuję.
29 mar 11:55
jc: studencik, masz rację, dziękuję

Ważne jest też, że f(x) > 0 dla x > 0, o czym nie wspomniałem.
29 mar 12:05
studencik: to jest ważne by móc "odwrócić" funkcję czy może ma to jakiś związek z wypukłością itd.?
29 mar 12:10
jc: Aby przekształcić nierówność: 0 < a ≤ b ⇒ 1/b ≤ 1/a.
29 mar 12:17
piotr1973: dana funkcja ma następujące rozwinięcie w szereg Taylora:
| 1 | | 1 | | 5 x | | 2 x2 | | 187 x3 | | 29 x4 | |
| = |
| −1+ |
| − |
| + |
| − |
| +O(x5) |
| ex−cos(x) | | x | | 6 | | 3 | | 360 | | 72 | |
| | 1 | |
całka pierwszego wyrazu |
| jest rozbieżna, a całka pozostałych zbieżna, całość więc |
| | x | |
rozbieżna
29 mar 12:39