wielomiany
5-latek : Zadanie :
czy istnieje trojmian kwadratowy W spelniajacy rownanie
W(x−1)+W(x+1)=2W(x)
To tak jesli zapiszemy W(x)= ax2+bx+c
to 2W(x)= 2ax2+2bx+2c
Teraz W(x−1)= a(x−1)2+b(x−1)+c =ax2−2ax+a+bx−b+c
W(x+1)=a(x+1)2+b(x+1)+c= ax2+2ax+a+bx+b+c
=============================================
dostaniemy po dodaniu 2ax2+2a+2bx+2c czyli nie istnieje
29 mar 09:46
kochanus_niepospolitus:
2W(x) = 2ax2 + 2bx + 2c
W(x+1) + W(x−1) = ax2 + 2ax + a + bx + b + c + ax2 − 2ax + a + bx − b + c = 2ax2 + 2bx + 2a
+ 2c
2a+c = 2c −> 2a = 0
czyli W(x) by nie był wielomianem kwadratowym (co wymagane jest treścią zadania).
29 mar 09:55
5-latek : Mysle nad tym Twoim ostatnim zapisem
2a+c=2c⇒2a=0
29 mar 10:03
kochanus_niepospolitus:
miało być 2a +
2c = 2c

a to wynika z porównania współczynników 'wyrazu wolnego'
29 mar 10:04
5-latek : Ja ten blad wychwyciłem

Tylko zastanawiałem się dlaczego tak zapisales
Teraz już wiem

Jeszcze raz dzięki
29 mar 10:08