Oblicz granicę
Com: | | 2+4+6+...+2n | |
Oblicz granicę lim |
| |
| | (n−3)(n+5) | |
x→
∞
29 mar 09:29
kochanus_niepospolitus:
licznik to suma Sn ciągu arytmetycznego −−− zastosuj wzór odpowiedni
następnie rozwiązuj jak wszystkie dotychczasowe (tego typu) granice
29 mar 09:31
Janek191:
lim an = 1
n→∞
29 mar 09:38
CutieLana: limx→∞ (2+2n / 2)nn2+2n−15 = limx→∞ n+n2n2+2n−15 =
limx→∞ n2(1+1/n)n2(1+2n/n−15/n2)
29 mar 09:40
Janek191:
@ CutieLana:
Pisz wyraźnie używając U oraz u
29 mar 09:45
Janek191:
Tam jest n → ∞ , a nie x →∞ ( ciąg )
29 mar 09:46
CutieLana: bez różnicy, wiadomo o co chodzi, a nigdzie U/u nie pisałam
29 mar 09:47
kochanus_niepospolitus:
przy pisaniu ułamków
29 mar 09:49
Janek191:
Tak powinno być :
| 2 + 2n2*n | | ( 1 + n)*n | |
| = |
| = |
| ( n −3)*(n +5) | | ( n − 3)*(n +5) | |
| | 1n + 1 | |
= |
| |
| | (1 − 3n)*( 1 + 5n) | |
więc
| | ( 0 + 1 | |
lim an = |
| = 1 |
| | ( 1 − 0)*(1 + 0) | |
n→
∞
29 mar 09:53