wielomiany
5-latek :

Zadania z wielomianow
Nr1.
Znajdz zbior wierzcholkow C trojkatow prostokątnych ABC których przeciwprostokatana jest
odcinek AB gdzie A=(0,0) i B=(1,0)
Nr 2. czym jest zbior wierzcholkow C trojkatow prostokątnych ABC których przeciwprostokatna
jest odcinek AB
Nr 1.rysunek zrobiłem żeby nie było
Tak się zastanawiam ale to chyba będzie okrag ale bez punktów A i B
Co to ma wspólnego z wielomianem ?
29 mar 09:18
kochanus_niepospolitus:
oczywiście, ze będzie bez punktów A i B
29 mar 09:20
5-latek : Witaj

Nie wiem po co dal tutaj takie zadanie ?
29 mar 09:21
kochanus_niepospolitus:
niech C ma współrzędne (x,y)
wiemy, że:
wektor CA = [−x,−y]
wektor CB = [1−x,−y]
CA o CB = x*(x−1) + y2 = 0 (aby były prostopadłe)
natomiast z tw. Pitagorasa mamy:
|AC|2 + |BC|2 = x2 + y2 + (x−1)2 + y2 = 1 = |AB|2
z jednego z nich 'wyznaczasz' y2 i podstawiasz do drugiego i masz wielomian drugiego stopnia
29 mar 09:26
5-latek : dziekuje Ci

O tym nawet bym nie pomyslal ze tak to można przedstawić
29 mar 09:34