calkowanie przez podstawienie
Karolina: Calkowanie
3) x
2 e
−x
3
29 mar 01:02
Karolina: Jak to bedzie?
29 mar 01:15
Karolina: Chodzi mi tylko o samo t i dt
29 mar 01:16
ICSP: | | 2 | |
1. Podstawienie x = |
| coth(t) |
| | √3 | |
2. Podstawienie t = x
4
3. Podstawienie t = −x
3.
29 mar 01:18
ICSP: W 2. lepszym podstawieniem będzie t = x4 + 5.
29 mar 01:19
piotr1973: w pierszym rozkład na czynniki:
| | √3 | | √3 | |
− |
| + |
| |
| | 4 (3 x+2 √3) | | 4 (3x2 − √3) | |
29 mar 07:47
piotr1973: poprawka literówki:
w pierwszym rozkład na czynniki:
| | √3 | | √3 | |
− |
| + |
| |
| | 4 (3x+2√3) | | 4 (3x−2√3) | |
i dalej doprowadzić by w licznikach były pochodne mianowników i ze wzoru:
29 mar 07:55
piotr1973:
| | f`(x)dx | |
∫ |
| = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
29 mar 07:57