Wykaż,że pole czworokąta ABDE
Lola: Dany jest trójkąt ABC o polu S. Wykaż,że pole czworokąta ABDE jest równe 125, jeżeli
→ → → →
AD=3 AC oraz BE= 3 BC
29 mar 00:40
kochanus_niepospolitus:

Po pierwsze −−− nie mając danego pola trójkąta ABC (pole równe
S) niby jak mamy wykazać,
że czworokąt ma pole
125.
Po drugie ... skoro mamy tutaj 'przedłużenia' boków ... to jak niby z trójkąta mamy zrobić
czworokąt?
29 mar 09:13
Janek191:
S = ?
29 mar 09:15
kochanus_niepospolitus:

to drugie pytanie wycofuję oczywiście
29 mar 09:15
Lola: zadanie z zestawu maturalnego..
29 mar 09:20
Janek191:

Rysunek jest taki
29 mar 09:21
kochanus_niepospolitus:
dziękuję Janek ... ale nadal nie wiem jak z S mamy dojść do 125

... chyba że jest 5 a nie S
lub 12 S a nie 125
29 mar 09:30
Lola: to jest S. napisane nawet kursywą
29 mar 09:34
Janek191:
Podaj namiar na to zadanie
29 mar 09:35
Lola: hmmm 12 S jest bardziej prawdopodobne bo na kserówce to miejsce jest mocno zaciemnione
29 mar 09:35
Marcin: Pole czworokąta ma być równe 12S
A wektory mają być AD=3AC
BE = 4BC
Zupelnie zle przepisal polecenie
7 kwi 13:02