Ciagi
Lola: Pierwszy wyraz nieskończonego ciągu geometrycznego (an) jest równy 3. Suma wszystkich wyrazów
tego ciągu, suma wyrazów o numerach nieparzystych oraz suma wyrazów o numerach parzystych
tworzą w podanej kolejności trzywyrazowy ciąg geometryczny ciąg geometryczny.Wyznacz iloraz q
ciągu (an) oraz sumę wszystkich jego wyrazów o numerach parzystych. .
29 mar 00:15
===:
| | 3 | |
Suma wyrazów nieparzystych to Snp= |
| |
| | 1−q2 | |
| | 3 | |
Suma wyrazów parzystych to Sp= |
| |
| | q(1−q2) | |
i skoro w tej kolejności tworzą one trzy wyrazowy ciąg geometryczny to
| 3 | | 3 | | 9 | |
| * |
| = |
| ⇒ q(1−q)(1−q2)=(1−q2)2 |
| 1−q | | q(1−q2) | | (1−q2)2 | |
dalej sama
29 mar 09:13
Lola: Dzięki
29 mar 10:06
===:
29 mar 10:19