matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby
Dżin:
100
0
100
1
100
2
100
100
n
k
Zapisz liczbę
2
+
2
+
2
+...+
2
w postaci
, gdzie n,
k ∊ N
28 mar 23:04
Dżin:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28sum%28n%3D0+to+k%29%28%28k+choose+n%29^2%29%29-%282k+choose+k%29
2k
k
Jak dojść do zapisu
z postaci danej w zadaniu?
28 mar 23:15
Mila:
Próbuj wykorzystać własności symbolu Newtona. Może : 1)
n
k
n
n−k
=
Zatem
100
0
100
100
=
100
1
100
99
=
itd
100
0
100
100
100
0
(
)
2
+(
)
2
=2*(
)
2
Może coś z tego wyjdzie.
n
k
n
k+1
n+1
k+1
2)
+
=
29 mar 00:18
Mila:
Wynik:
2*100
100
29 mar 00:23