Prawdo
Metis: W pojemniku znajdują się dwie kule białe i trzy czerwone. Losujemy dwa razy po jednej kuli bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy co najmniej jedną kulę białą.
D
l − los dwóch kul bez zwracania
A− los co najmniej jednej kuli białej ( 1 lub 2 )
A'− los 3 czerwonych
=====================
albo
|Ω|=5*4=20
A− los co najmniej jednej kuli białej ( 1 lub 2 )
A'− los 3 czerwonych
|A'|=3*2 = 6

?
28 mar 22:52
Mila:
A' −wylosowanie dwóch kul czerwonych
28 mar 23:00
Metis: No tak

Losujemy dwie kule
28 mar 23:01
PrzyszlyMakler: Łatwiej drzewkiem obliczyć zdarzenie przeciwne, czyli 3x NIE kula biała. Czyli 3/5 * 2/4 * 1/3,
a wynik to 1 − 3/5 * 2/4 * 1/3.
Cale zadanie w sekundę ; )
28 mar 23:39
PrzyszlyMakler: Przeczytałem, że losujemy 3x, a nie 2x. Czyli po prostu bez 1/3
28 mar 23:39