Urna
Korgi: W urnie pierwszej znajdują się 2 losy wygrywające i 3 losy przegrywające, natomiast w urnie
drugiej 2 wygrywające i 8 przegrywające. Rzucamy czterościenną kostką do gry. Jeśli wypadnie
jedno oczko, to losujemy dwa losy z urny pierwszej, w przeciwnym wypadku losujemy dwa losy z
urny drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego losu wygrywającego.
Proszę o pomoc bo nie kminie prawdopodobieństwa
Mila:

U1 − 2W,3P
U2 −2W, 8P
A− wylosujemy przynajmniej jedne los wygrywający
A' −wylosujemy tylko losy przegrywające− zdarzenie przeciwne
| | 1 | | 3 | | 2 | | 3 | | 8 | | 7 | |
P(A')= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 4 | | 5 | | 4 | | 4 | | 10 | | 9 | |
| | 3 | | 1 | | 7 | | 3 | | 7 | |
= |
| * |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 20 | | 2 | | 15 | | 40 | | 15 | |
| | 9+28 | | 65 | | 13 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 120 | | 120 | | 24 | |