wyznacz wszystkie parametry m
Korgi: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (m−2)x2+(m−2)x+1−m=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1 i x2 spełniają warunek x13+x23 > x14+x24. Z delty wyszło
mi : m∊(−∞,65) ∪ (2,∞)
28 mar 21:41
5-latek : warunek rozpisuj z ewzorow Viete'a
28 mar 21:45
Korgi: nie wychodzi mi rozpisanie tego warunku ze wzoru skróconego mnożenia dla sześcianu..
28 mar 21:50
5-latek : (x1+x2)3= x13+3x12x2+3x1x22+x23
wiec x13+x23= (x1+x2)3−3x12x2−3x1x22= (x1+x2)3−3(x1x2)(x1+x2)
28 mar 21:54
Korgi: Kurcze, faktycznie

dzięki
28 mar 21:58
Korgi: a delta jest ok?
28 mar 21:59
5-latek : Przedstaw obliczenia
28 mar 22:06
Korgi: | | 1−m | | 1−m | | 1−m | |
delta wyszła: 5m2−16m+12>0, a warunek −1−3 |
| >(1−2 |
| ) 2− 2 |
| i tu |
| | m−2 | | m−2 | | m−2 | |
już mi nie wyszło..
28 mar 22:17
5-latek : Należy ropatrzyc tak
1. m−2≠0 (bo nie będziemy mieli równania kwadratowego −maja być dwa rozwiązania a jeśli a=0
to masz równanie liniowe które może mieć tylko jedno rozwiązanie
2. Δ>0 (bo maja być dwa rozne rozwiązania
3. rozpatujesz warunek
I dopiero czesc wspolna tych 3 rozwiazan
28 mar 22:23
5-latek : A jak rozpisane masz x14+x24?
28 mar 22:25
Korgi: i tak postąpiłem, zakładam że przedział delty jest ok, tylko nie wiem jak mam rozwiązać
warunek.
28 mar 22:30
Korgi: x
14+2x
12x
22+x
24−2x
1x
2=(x
12+x
22)
2−2(x
1x
2)
2=
(x
12+2x
1x
2+x
22−2x
1x
2)
2−2(x
1x
2)
2=
| | m−2 | | 1−m | | 1−m | |
(( |
| )2−2( |
| ))2−2( |
| )2 |
| | m−2 | | m−2 | | m−2 | |
28 mar 22:39
Jack: hmm ja bym inaczej rozpisal to pierwsze...,a drugie tak :
x14 + x24 = (x12)2 + (x22)2 = (x12+ x22)2 − 2x12x22 =
= [(x1 + x2)2 − 2x1x2]2 − 2(x1x2)2
i wzorki viete'a
28 mar 22:40
5-latek : | | 1−m | | 1−m | | 1−m | |
wiec warunek x13+x23= −1−3*(−1)* |
| = −1+3 |
| =3* |
| −1 = |
| | m−2 | | m−2 | | 2−m | |
| | 3(1−m | | 2−m | |
= |
| − |
| = policz |
| | 2−m | | 2−m | |
28 mar 22:42
5-latek : Duzo tu będzie liczenia − mi się nie chce liczyc dzisiaj
28 mar 22:50