Funkcja kwadratowa
dd: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których rozwiązania równania x2−(m+1)x−m=0
spełniają warunek 8x1−x12x2<x1x22−8x2
28 mar 21:23
Jack:
x12x2 + x1x22 − 8x12 − 8x22 > 0
x1x2(x1+x2) − 8(x12+x22) > 0
x1x2(x1+x2) − 8((x1+x2)2 − 2x1x2) > 0
wzory Viete'a...
x1+x2 = ...
x1 * x2 = ...
28 mar 21:27
5-latek : 8x1+8x2−x12x2−x1x22<0
8(x1+x2)−x1*x2(x1+x2)<0
28 mar 21:29
Metis: x=x1
y=x2
8x−x2y<xy2−8y
8x+8y<xy2+x2y
8(x+y)<xy(y+x)
8(x+y)−xy(x+y)<0
(x+y)(xy−8)>0
28 mar 21:29
rybka:
Skąd wytrzasnąłeś kwadraty przy ósemkach ?
28 mar 21:30
Jack:
28 mar 21:30
rybka:
Czy w maju też napiszesz taki "upss" ?
28 mar 21:33
5-latek : rybko 
W maju będzie
28 mar 21:35
Jack: w maju bedzie na luzie, a tu tylko stres
28 mar 21:46
5-latek : To się nie śpiesz
Nie musisz pierwszy odpisac
28 mar 21:48