obliczanie pola powierzchni
nick: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny o sumie19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
całkowitej tego prostopadłościanu.
1 sty 17:55
tim: Długości boków a, b, c. a, b, c > 0
b2 = ac (z własności ciągu geometrycznego)
abc = 216 (objętość V = abc)
a + b + c = 19 (suma ciągu)
b2 = ac
abc = 216 −−> ab = 216/b
b2 = 216/b
b3 = 216
b = 6
ac = 36
a + 6 + c = 19
ac = 36
a + c = 13
a = 4 a = 9
c = 9 lub c = 4
(bez różnicy)
Pole policzysz sam z wzoru:
P = 2ab + 2bc + 2ac
1 sty 18:22
nick: Dzięki :}
1 sty 18:25