Wykaż, że...
glax: Sumę n początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (an) określa wzór Sn=n2+4n, n∊N+. Wykaż,
że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym.
an=Sn−Sn−1=......=2n+3
an+1=2n+5
i teraz czy mogę zrobić to tak
an=a1 + (n−1)r
an−1=a1 + nr
2n+3=a1 + (n−1)r
2n+5=a1 + nr
odejmuje stronami
===============
−2=−r
r=2= const.
czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
28 mar 20:43
glax: poprawka tam powinno być an+1=a1+nr
28 mar 20:44
Janek191:
an +1 = a1 + n*r
28 mar 20:46
glax: Janek191 mogę to tak wykazać
28 mar 20:46
glax: up
28 mar 20:53
Janek191:
Jak masz an+1 i an
to an+1 − an = r = const
28 mar 20:55
glax: aaaa i to wszystko tłumaczy
czyli tak jak ja to zrobiłem odpada?
28 mar 20:57