Brak rozwiązań dla rown. kwadratowego z parametrem
gielczunator: Witam! Prosiłbym was o pomoc jeszcze w jednym zadaniu.
Należy wskazać dla jakich wartości m równanie
−x2 + (m−3)|x| = 0,25(m2−1) nie ma rozwiązań. Uparcie wychodzi mi m > 5/3, tymczasem w
odpowiedziach zapisane jest m∊(−∞,−1)u(1,∞)
28 mar 20:34
Metis: Odpowiedź jest

.
28 mar 20:36
gielczunator: Znaczy ktora jest ok?
28 mar 20:37
Metis: Podana w odpowiedziach oczywiście
28 mar 20:38
gielczunator: No tak, tylko jak teraz do niej dojść?
28 mar 20:40
Metis: −x2 + (m−3)|x| =0.25(m2−1)
−x2+(m−3)|x|−0,25(m2−1)=0
(*) x2−(m−3)|x|+0,25(m2−1)=0 − to nie jest równanie kwadratowe!
Stosujemy albo podstawienie t=|x| , gdzie t≥0 ( dla 0 równanie może być spełnione)
wtedy mamy:
|x|2−(m−3)|x|+0,25(m2−1)=0
t2−(m−3)t+0,25(m2−1)=0 − to jest równanie kwadratowe. Albo nie ma pierwiastków Δ<0 albo
ma dwa Δ>0 i oba są ujemne ( wzorkami Viete'a).
wtedy (*) nie będzie miało rozwiązań.
Albo opuszczamy moduł:
x2−(m−3)|x|+0,25(m2−1)=0
1) x2−(m−3)x+0,25(m2−1)=0 , gdzie x∊<0,+∞)
albo
2) x2+(m−3)x+0,25(m2−1)=0 , gdzie x∊(−∞, 0)
Ad 1) Δ<0 lub Δ>0 i pierwiastki ujemne
Ad 2) Δ<0 lub Δ>0 i pierwiastki nieujemne.
28 mar 20:53
gielczunator: Dziękuję, Metis
28 mar 21:11