Proszę o pomoc, pilne
pomocy: Wyznacz współrzędne końców odcinka AB, jeśli wiadomo, że punkty P=(−1,8) i Q=(2,4) dzielą ten
odcinek na trzy równe części
28 mar 20:15
5-latek :
28 mar 20:20
Janek191:

P jest środkiem odcinka AQ oraz Q jest środkiem odcinka PB
28 mar 20:21
Janek191:
Np. A = ( x, y)
więc
| x + 2 | | y + 4 | |
| = − 1 i |
| = 8 |
| 2 | | 2 | |
x + 2 = − 2 i y + 4 = 16
x = − 4 i y = 12
A = ( − 4, 12)
==========
Oblicz B.
28 mar 20:23
pomocy: więc co mam z tym zrobić?
28 mar 20:25
pomocy: Dzięki Janek191
28 mar 20:25
Janek191:
Można też wektorami

→
PQ = [ 2 − (−1), 4 − 8 ] = [ 3, − 4]
więc
→
B = Q + PQ = [ 2, 4] + [ 3, − 4] = [ 5, 0]
oraz
→
A = P − PQ = ( −1 , 8) − [ 3 , − 4] = ( − 1, 8 ) + [ − 3, 4 ] = ( − 4, 12 )
28 mar 20:31