czarna: Suma długości 3krawędzi prostopadłościanu , wychodzących z tego samego wierzchołka wynosi
9cm. Długość jednej z tych krawędzi jest dwa razy większa od drugiej. Wyznacz długości
krawędzi wiedząc, że objętość wynosi 24 cm3.
2 lis 14:59
nuka:
a,b ,h --- dł. krawędzi
z warunków zad masz
a + b+ h =9 V= a*b*h = 24 oraz b=2a
2
3a +h =9 i 2a *a *h =24 => a h =12
rozwiazac ukł. równań
{ h= 9 - 3a
{ przez podstawienie otrzymasz
{ 2
{ a h =12
2
a (9 -3a) =12 <=> po wymnozeniu i przekształceniu otrzymasz (przelicz to)

3 2
a - 3 a + 4 =0 zauważ ,że a = - 1 zeruje to równanie
jest więc jego pierwiastkiem ale nie jest
długością boku bo
nie jest a>0
więc powydzieleniu lewej str. rwnania przez (a +1) otrzymasz
2
(a - 4a + 4) =0 <=> a=2
i już masz rozwiązanie
Odp: a = 2 cm b= 4 cm h = 3 cm

możesz jak chcesz

sprawdzić sobie podstawiając napewno
wyjdzie Ci suma krawdzi =9 i V =24
2 lis 15:56
CZARNA: 3 2
a - 3 a + 4 =0 zauważ ,że a = - 1 zeruje to równanie
jest więc jego pierwiastkiem ale nie jest
długością boku bo
nie jest a>0
więc powydzieleniu lewej str. rwnania przez (a +1) otrzymasz
2
(a - 4a + 4) =0 <=> a=2
i już masz rozwiązanie
MOGŁABYŚ MI WYTŁUMACZYĆ SKĄD CI SIĘ TO WZIĘŁO?
2 lis 16:07
nuka: 3 2
w(a) = a -3 a +4
3 2
W(-1) = (-1) -3 ( -1) +4 = -1 -3 +4 =0
2
( a +1) ( a -4a +4) powymnożeniu tycz nawiasów wyjdzie Ci to
3 2
a - 3a + 4 czyli te dwa wyżej nawiasy to rozkład na czynniki
z pierwszego miejsce zerowe to a = -1 odrzucasz bo ujemne

z drugiego nawiasu tylko a =2 bo ten drugi nawias zapisać można
ze wzoru na kwadrat różnicy dwu wyrażen
czyli ostatecznie otrzymasz
2 2
(a -4a +4 ) = ( a - 2 ) =0 czyli zeruje się tylko dla a =2 kumaszjuż

2 lis 17:28