Stosunek obwodu zacieniowanej części koła
agata:

Stosunek obwodu zacieniowanej części koła do długości okręgu o środku O wynosi:
A.
14
B.
34
C. 4+π/4π
D. 4+π/2π
28 mar 19:45
Jack: a co jest tutaj zacieniowane ?
28 mar 19:50
Janek191:
Brak zacieniowania
28 mar 19:50
agata: Ta mniejsza część
28 mar 19:51
Jack: | 1 | | 1 | | 1 | |
Obwod zacieniowanej czesci −> |
| * 2πr + 2r = |
| πr + 2r = r( |
| π +2) |
| 4 | | 2 | | 2 | |
Dlugosc okregu = 2 π r
| | | | | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| + |
| |
2π r | | 2π r | | 2π | | 4 | | π | |
28 mar 19:55
Janek191:
2 r + 0,25 *2π r | | 2 r + 0,5π r | | 2 + 0,5π | | 4 + π | |
| = |
| = |
| = |
| |
2π r | | 2π r | | 2 π | | 4π | |
Odp. C
28 mar 19:56
aneczka: Dziękuję bardzo!
28 mar 19:59