Logarytm dwóch liczb dodatnich a, b. Oblicz wartość.
matt1612: Dla pewnych dodatnich liczb a, b zachodzi równość log
ab=−
47.
Oblicz wartość log
ab ab
Powinno wyjść
113. Nie mam pomysłu na to zadanko
28 mar 19:28
Benny: | | a | | logaa | | logab | |
logab |
| =logaba−logabb= |
| − |
| = |
| | b | | logaab | | logaab | |
28 mar 19:32
matt1612: Dzięki
28 mar 19:40
Metis: Mam inne rozwiązanie

Zaprezentuję .
28 mar 19:41
Jack: skad wiemy ze loga ab = 3/7?
28 mar 19:46
Jack: dobra, nie bylo pytania
28 mar 19:47
Janek191:
loga ab = loga a + loga b = 1 + ( −47) = 37
28 mar 19:48
Jack: tak, juz wiem, ale dzieki
28 mar 19:49
Metis: Na podstawie definicji logarytmu:
Podstawiamy i otrzymujemy:
| | a | |
log o podstawie |
| z (a*a47 ) , stąd mamy |
| | a47 | |
log o podstawie a
37 z a
117
| 11 | |
| * log o podstawie a37 z a |
| 7 | |
Zamieniam podstawę na a
I otrzymuję
28 mar 19:50
matt1612: Sprytne

Dzięki @Metis
28 mar 19:58
rybka:
| | 4 | | logb | | 4 | | 4 | |
logab= − |
| ⇒ |
| =− |
| ⇒ logb= − |
| loga |
| | 7 | | loga | | 7 | | 7 | |
| | a | | loga−logb | | 11 | |
logab |
| = |
| = ........= |
| |
| | b | | loga+logb | | 3 | |
28 mar 21:12