Napisz równania ogólne do stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez pu
Haniaa: Napisz równania ogólne do stycznych do danego okręgu o i przechodzących przez punkt A, jęsli:
a) o: x
2+y
2=4 A(6,−2)
Jak się za to zabrać?

S(0;0)
28 mar 19:19
Janek191:

Równanie jednej stycznej : y = − 2
2) y = a x + b ma przechodzić przez A =( 6, −2), więc
− 2 = 6 a + b ⇒ b = − 6 a − 2
y = a x − 6 a − 2
−−−−−−−−−−−−−−−
lub
a x − y − 6 a − 2 = 0
=============
Odległość tej prostej od S = ( 0, 0) jest równa r = 2
zatem
| I a*0 − 1*0 − 6 a − 2 I | |
| = 2 |
| √a2 + 1 | |
I − 6 a − 2 I = 2
√a2 + 1 / : 2
I − 3 a − 1 I =
√a2 + 1
( 3 a + 1)
2 = a
2 + 1
9 a
2 + 6 a + 1 = a
2 + 1
8 a
2 + 6 a = 0
2a*( 4a + 3) = 0
a = 0 lub a = −
34
| | 3 | | 5 | |
Odp. y = − 2 lub y = − |
| x + |
| |
| | 4 | | 2 | |
=================================
28 mar 19:35
5-latek :

r=2
Już widzisz ?
jedna styczna już masz
jeszcze jest jedna
28 mar 19:36
Janek191:
5 − latku − spóźniłeś się
28 mar 19:38
5-latek : Tak
Janek 191
Jadlem jajka z majonezem
28 mar 19:39
Janek191:
28 mar 19:41
Haniaa: Dziekuję uprzejmie
28 mar 20:13