wyznacz dziedzine i przeciwdziedzine funkcji, oraz zbadac roznowartosciwosc :(
infinity: f(x)= −3x
2 +0,5
czy ktos moze umie to rozwiazac
z gory bardzo dziekuje
jo: Narysuj sobie pierwsze wykres funkcji to będzie dużo własności widać.
1) dziedzina to R
2) masz podać przeciwdziedzinę ale często wtedy chodzi o zbiór wartości, jeżeli tak to zbiorem
| | 1 | |
wartości jest przedział (−∞, |
| ). Ponieważ, z równania wynika że wykresem jest parabola i |
| | 2 | |
ramiona są skierowane w dół, to wystarczy wyznaczyć drugą współrzędną wierzchołka:
więc patrzymy na oś OY i widać że parabola przyjmuje wartości od −
∞ do właśnie współrzędnej
3) funkcja jest różnowartościowa gdy dla różnych argumentów przyjmuje różne wartości, czyli
dla każdego x
1, x
2 ∊ X mamy x
1 ≠ x
2 ⇒ f(x
1) ≠ f(x
2)
czyli w tym przypadku wezmę x
1 = −1 i x
2 = 1 wtedy
−1 ≠ 1 ⇒ −2,5 ≠ −2,5 a to nie jest prawdą zatem ta funkcja nie jest różnowartościowa