Wielkanocne zadanko z ciągów.
lungi: Pierwszy wyraz ciągu (a
n) jest równy 1, zaś n−ty wyraz, gdzie n>1, równy jest sumie n
kolejnych liczb naturalnych, z których najmniejszą jest n. Który wyraz ciągu (a
n) jest równy
70?
Próbuję napisać wzór ogólny ciągu, ale nie mam pomysłu. Mogłabym policzyć na piechotę, ale
przecież nie o to nam chodzi

Jakaś podpowiedź?
28 mar 18:36
lungi: Już nie potrzebuję, ale teraz coś innego.
Pewne trzy kolejne wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an= n2−3n+8 są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego (bn). Wyznacz iloraz ciagu (bn).
Równanie, delta wszystko pięknie−ładnie, n=3, zatem w/w wyrazy to a3,a4,a5, a q nijak nie
wychodzi zgodne z odp.
28 mar 18:55
Janek191:
a
1 = 1
a
2 = 2 + 3 = 5
a
3 = 3 + 4 + 5 = 12
itd.
a
n = n + (n +1) + ... + ( n +n − 1) = 0,5*( n + 2n − 1)*n = 0,5*(3 n − 1)*n = 0,5*(3 n
2 − n)
więc
0,5 *( 3 n
2 − n) = 70 / * 2
3 n
2 − n = 140
3 n
2 − n − 140 = 0
Δ = 1 − 4*3*(−140) = 1 + 1 680 = 1 681
√Δ =41
a
7 = 70
=======
spr. a
7 = 7 + 8 +9 + 10 + 11 + 12 + 13 = 70
28 mar 19:02
Janek191:
Jeżeli n = 3, to
a3 = 8
a4 = 12
a5 = 18
q = 12 : 8 = 1,5
28 mar 19:17
lungi: Dzięki.

Już znalazłam błąd w tym drugim... Na samym końcu źle poprzepisywałam wzór ogólny, ech
28 mar 19:25