Stereometria - zadanie
grigorij: Hejka, można prosić o pomoc z zadankiem?
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość h, a kąt między krawędziami
bocznymi ma miarę α. Wyznacz objętość ostrosłupa.
28 mar 18:20
Janek191:
Mamy
0,5 a | |
| = tg 0,5α ⇒ a = 2h1 tg 0,5α |
h1 | |
| a√3 | |
hp = |
| = √3 h1 tg 0,5α |
| 2 | |
| 1 | | √3 | |
x = |
| hp = |
| h1 tg 0,5α |
| 3 | | 3 | |
Z tw. Pitagorasa
h
2 + x
2 = (h
1)
2
| 1 | |
h2 + |
| h12 tg*2 0,5α = h12 |
| 3 | |
| 1 | |
h12 − |
| h12 tg2 0,5α = h2 |
| 3 | |
| 1 | |
h12*( 1 − |
| tg2 0,5α) = h2 |
| 3 | |
| h | |
h1 = |
| |
| √ 1 − 13 tg2 0,5 α | |
| 2 h tg 0,5 α | |
a = 2 h1 tg 0,5α = |
| |
| √1 − 13 tg2 0,5α | |
więc objętość ostrosłupa
| 1 | | 1 | | a2√3 | |
V = |
| Pp*h = |
| |
| *h = ... |
| 3 | | 3 | | 4 | |
Podstaw za a i licz
28 mar 18:49
grigorij: Damn
zapowiada się przyjemnie
Dzięki
28 mar 18:57