Wartość bezwzględna, parametr, 4 dodatnie rozwiązania
maturzysta16: Równanie |(x−3)
2−5|=m ma cztery dodatnie rozwiązania wtedy i tylko wtedy gdy:
A) m∊(0;2); B) m∊(0;3); C) m∊(0;4); D) m∊(0;5);
28 mar 17:08
5-latek : Narysuj wykres funkcji y=|(x−3)3−5 | i tnij go prosta y=m
28 mar 17:10
5-latek :

Myslaem ze nie trzeba będzie rysować wykresu tyko spojrzeć na wierzchołek tej funkcji i będzie
odp D)
Jednak nie będzie tak
należy wyznaczyć punkt przecięcia wykresu z osia OY i dopiero odczytac rozwiązanie
28 mar 17:16
maturzysta16: Dzięki

widać że m∊(0;4) a jak inaczej można się za to zabrać
28 mar 17:18
maturzysta16: D?
28 mar 17:18
5-latek : Pomysl
28 mar 17:19
maturzysta16: Mój błąd, masz racje
28 mar 17:20
5-latek : Rozwiazanie podales dobre .
Pomysl to było do tego jak to się zabrać do tego inaczej
28 mar 17:21
5-latek : dobre to m∊(0,4)
28 mar 17:22
maturzysta16: wyszłoby jeśliby skorzystać z warunków że Δ>0 x1+x2>0 i x1−x2>0 dla
(x−3)2−5=m i (x−3)2−5=−m ? czy nie tym tropem?
28 mar 17:25
5-latek :

Nie tym tropem tylko tak jak napisałem myslec. NIc na sile tylko młotkiem

Żeby to równanie miało 4 rozwiązania dodatnie to te rozwiązania musze lezec na prawo od osi OY
.
Tak ? Zgadza się ?
Wierzzcholek funkcji y=(x−3)
2−5 ma wspolrzedne (3,−5)
Natomiast wierzchołek funkcji y=|(x−3)
2−5| ma wspolrzedne (3.5) to wiadomo dlaczego ?
Wiec wydawac by się moglo ze będzie odpowiedz D .
Jednak nie
Te rozwiązania musz zlezec po punktem przciecia wykresu z osia oy wtedy sa dodatnie
Liczymy punkt przecia się wykresu y=(x−3)
2−5 z osia OY
wiemy ze x=0 y=(0−3)
2−5=9−5=4
Punkt przciecia się z osia OY ma wspolrzedne (0,4)
Wiec wierzchołek jest wyżej niż punkt (0,4)
dlatego rozwiaazaniem jest C)
28 mar 17:49
5-latek : Zauwaz ze dla y=4 nie masz wszystkich rozwiazan dodatnich
28 mar 17:59
maturzysta16: No tak, dlatego otwarty przedział. Dzięki za przypomnienie

Pozdrawiam!
28 mar 18:01
5-latek : Na zdrowie
28 mar 18:07