http://www.zadania.info/d1695/92786
Konrad: Nierówność 3/7 < x/14 < m/2 jest spełniona przez dokładnie 14 liczb całkowitych x . Liczba m
może być równa
A) m = 5 B) m = 2 C) m = 3 D) m = 4
Czy treść tego zadania jest poprawna
28 mar 16:49
Janek191:
6 < x i x < 7 m
7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20
więc
20 < 7 m
m = 3
====
28 mar 16:55
Konrad: Ale czy z tego nie wynika że m może być równe 5, 3 lub 4

?
28 mar 17:01
Janek191:
Dla m = 4
byłoby więcej niż 14 liczb całkowitych spełniających tę nierówność.
6 < x i x < 7*4 = 28
28 mar 17:10