3 rozwiązania równania
Pytajnik123: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
3−mx+2=0 ma trzy rozwiązania.
W ogóle tutaj chodzi o 3 różne rozwiązania?

I jak sie do tego zabrać?
28 mar 16:17
Jack:
x
3 − mx + 2 = 0
mx = x
3 + 2
ja bym policzyl pochodna i narysowal w przyblizeniu wykres, a potem odczytal liczbe rozwiazan
28 mar 16:21
Janek191:
A jak nie było pochodnych ?
28 mar 16:24
Jack: rownania viete'a dla wielomianu 3ciego stopnia?
chociaz ich raczej tez nie bylo
28 mar 16:26
Metis: x3−mx+2=0
x3+(−m)x+2=0
Δ>0 ⇔ −4*(−m)3−27*22>0
4m3−27*4<0
stąd
m>3
28 mar 16:41
Metis: Wkradł się chochlik

x
3−mx+2=0
x
3+(−m)x+2=0
Δ>0 ⇔ −4*(−m)
3−27*2
2>0
4m
3−27*4
>0
stąd
m>3
28 mar 16:42
Janek191:
Odp. Dla m > 3
Dla m = 3
Mamy
x3 − 3 x + 2 = 0 ⇔ (x − 1)*(x2 + x − 2) = ( x −1)2*( x + 2) = 0 − dwa różne pierwiastki
28 mar 16:44
Jack: dlaczego liczymy Δ z rownania 3 stopnia?
28 mar 16:45
Metis: x3+px+q=0
Δ=−4p3−27q2
Jeśli Δ=0 równanie ma pierwiastki wielokrotne
Δ>0 równanie ma 3 pierwiastki rzeczywiste.
28 mar 16:49
Pytajnik123: Dzięki Metis za fajne rozwiązanie
28 mar 16:50
Metis:
28 mar 16:51
Pytajnik123: A jakby stał jeszcze jakis współczynnik przy x3? To można tak samo policzyć?
28 mar 16:51
Metis: Wtedy ten wzór nie działa. Ale przecież zawsze można się pozbyć tego współczynnika, nie ?
28 mar 16:53
Pytajnik123: No tak

Jeszcze raz dzięki
28 mar 16:55
Jack: Skad taki wzor?
28 mar 18:17
Metis: Wyróżnik dla wielomianu x
3+px+q=0 i przekształcony wzorami Viete'a dla wielomianu stopnia III
ICSP kiedyś z tego co pamiętam to tłumaczył
28 mar 19:26
Krzysiek:
Dla m∊(−∞.−3) takze mamy 3 pierwiastki
jeden rzeczywisty i dwa nierzeczywiste sprzężone (czyli według mnie sa trzy rozwiążania )
26 cze 09:29