matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa Pati: Proszę o pomoc Z talii 52 kart w sposób losowy wyjmujemy trzy karty. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia takiego, że A) wylosujemy same kiery? B) wylosujemy karty tylko koloru czerwonego? C) wylosujemy same figury? D) wylosujemy asa, krola i karte nizsza od osemki? Kolejność tu chyba nie jest ważna, więc zastosowałabym chyba wzór Newtona tylko nie wiem za bardzo JAK?!

nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

Czy w Ad. A powinno to wyglądać :
?

28 mar 15:59
kochanus (z komorki): Tak moc zdarzenia A moze wygladac ale to nie jest P(A)
28 mar 16:00
Jack: ad A
nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

nawias
52
nawias
nawias
3
nawias

Janek191: Np. a

nawias
52
nawias
nawias
3
nawias

I Ω I =

nawias
13
nawias
nawias
3
nawias

I A I =

Janek191:

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
24
nawias
nawias
1
nawias

d) I D I =
*
*

28 mar 16:03
Janek191:
  16*24 
P( D) =

nawias
52
nawias
nawias
3
nawias

28 mar 16:04
Pati: Ok

nawias
26
nawias
nawias
3
nawias

To w B będzie

?

nawias
52
nawias
nawias
3
nawias

28 mar 16:05
kochanus (z komorki): Swoja droga ... czemu uczniowie z uporem mianiaka stosuja wzory na prawdopodobienstewo w ktorych kolejnosc nie odgrywa roli, gdyby spokojnie wszystkie zadania mogli rozwiazywac z uwzglednieniem kolejnosci i nie musiec zdac tych wariacji (czy to kombinacje sa)
28 mar 16:06
Janek191: @ Pati : Tak
28 mar 16:07
Pati: @kochanus : Pokaż jak to można zrobić łatwiejszym sposobem emotka Ja się uczę matmy rozszerzonej sama w domu, ponieważ Państwo ministrowie nie doszli jeszcze do tego, aby w szkołach wprowadzić coś takiego jak fakultety: chodzisz na przedmioty które chcesz zdawać, a nie te które szkoła Ci proponuje w klasie. Prawdopodobieństwo to jest jak dla mnie najgorszy dział: tyle jest wzorów, że nie wiem który mam zastosować, jak na warunki domowe to trochę mnie to przerasta Chciałam podziękować wszystkim wyżej udzielającym się za pomoc 😘
28 mar 16:17
Pati: Jak mam rozwiązać zadanie, w którym mam różne owoce, wyjmuje jednocześnie trzy, jakie jest prawdopodobieństwo że są to trzy różne owoce? Też z wzoru Newtona, tylko jakie mają być obliczenia
28 mar 16:46
Jack: Podaj cala tresc...
28 mar 16:47
Janek191:

nawias
n1 + n2 + n3
nawias
nawias
3
nawias

I Ω I =

nawias