f. logarytmiczna
damorka: Dana jest funkcja: f(x)= log
12x
wyznacz zbiór wszystkich punktów x, dla których wartości funkcji f są większe od log
436
cały czas wychodzi mi, że x∊(0,6), a w odpowiedziach jest, że x∊(0,
16)
może coś źle robię przy zamianie podstaw, ale sprawdzałam kilka razy i nie wydaje mi się....
mógłby ktoś to sprawdzić? z góry dziękuję
1 sty 17:31
krzysiek:
a zmieniłas znak na przeciwny?
1 sty 17:35
damorka: a w którym konkretnie momencie? zresztą napiszę po kolei

log
12x= −2log
4x
−2log
4x>2log
46
log
4x<log
46
x<6
1 sty 17:39
max:
załozenie ; x >0
| | log4x | |
log12x= |
| = −2log4x
|
| | log41/2 | |
to: −2log
4x > log
436
−2log
4x > 2log
46 / : (−2)
log
4x < −log
46
x < 6
−1
x <
16 i uwzględniasz założenie x >0
otrzymasz :
x€ ( 0, 16)
1 sty 17:44
krzysiek: pdstawa musi byc 12
1 sty 17:45
max:
wcale nie "musi" ..

może też być 4
1 sty 17:47
damorka: aha, czyli minusa zjadłam ... smaczny był

dzięki
1 sty 17:48
1 sty 17:49
damorka: 
(a założenie w zeszycie napisałam, żeby nie było

)
1 sty 17:50
max:
ok

..... bo zawsze należy pamiętać o założeniach
1 sty 18:00