Prawdopodobieństwo warunkowe
Pytajnik123: Z talii 52 kart losujemy jedną kartę, a z pozostałych drugą. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że za
drugim razem wylosujemy asa jeśli wiadomo, że pierwszą kartą był kier.
|Ω|=52*51
28 mar 15:42
Jack: masz moze odpowiedzi?
28 mar 15:48
kochanus (z komorki):
| | 1 * 3 | | 12*4 | |
P(A) = |
| + |
| |
| | 13*51 | | 13*51 | |
Bardzo dobre zadanie na zrozumienie prawdopodobienstwa warunkowego.
28 mar 15:53
28 mar 15:58
g: Nie ważne że kier, Ważne czy pierwsza to as. Prawdopodobieństwo całkowite:
P = (1/13)*(3/51) + (12/13)*(4/51) = (3+48)/(13*51) = 1/13.
28 mar 16:00
Pytajnik123: Wynik to 1/13

Myślałem tak samo na początku, ale coś nie tak.
28 mar 16:00
kochanus (z komorki):
g −−− informacja ze pierwsza to kier powoduje zmiane #Ω wiec nie pisz ze jest to bez znaczenia.
Ale tak jak piszesz − najistotniejsze bylo rozbicie na przypadek − to byl as kier i to byl
jakis inny kier
28 mar 16:03
Jack:
Wiemy, ze pierwsza byl kier...
| | 13 | |
wylosowanie kiera z talii kart = |
| |
| | 52 | |
wylosowanie asa, jesli juz kiera wzielismy
1) jesli ten kier byl asem
2) jesli kier nie byl asem
| 13 | | 3 | | 13 | | 4 | | 13 | | 7 | | 1 | | 7 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 52 | | 51 | | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | | 4 | | 51 | |
Gdzie mam blad w mysleniu?
czy to wszystko jest bez sensu?
28 mar 16:03
Pytajnik123: 12 kierow i 4 asy lub 1 kier i 3 asy

To ma sens
Głupie takie zadania są ^^
28 mar 16:06
kochanus (z komorki):
Blad Jack jest w mnozeniu przez 13/52

Ty nie masz policzyc prawdopodobienstwa wylosowania kiera a pozniej asa
Ty masz obliczyc prawdopodobienstwo wylosowania asa pod warunkiem ze juz zostal wylosowany
jakis kier
28 mar 16:07
Pytajnik123: Dzięki "g" ładnie to wyjaśniłeś
28 mar 16:08
kochanus (z komorki):
Jack −−− takie proste zadanie ktore powinno Ci zobrazowac o co chodzi:
Rzucamy 1000 razy moneta. Jakie jest prawdopodobienstwo uzyskania orla w ostatnim rzucie jezeli
w poprzednich 999 rzutach orzel wypadl dokladnie 341 razy?
Oczywiscie moneta jest symetryczna
28 mar 16:10
Jack: prawdopodobienstwo uzyskania orla zawsze wynosi 50%...
28 mar 16:15
Jack: ja jednak lepiej na temat prawdopodobienstwa sie nie wypowiadam, bo nadal nic nie czaje
28 mar 16:31