prosze o podanie prawidlowej odpowiedzi
piotrus: Do wykresu funkcji o równaniu f(x)=
−x2−3x+4 należy punkt:
A. (−1;−5) B. (−1;8) C. (−1;−6) D. (−1;6)
28 mar 15:38
Jerzy:
D
28 mar 15:40
Jack: podstawiaj
masz
y = −x
2 − 3x + 4
A(−1 ; −5)
−1 to iksowa, −5 to igrekowa punktu
zatem podstawy najpierw punkt A
za igrek −> minus 5, za iksa minus 1
−5 = − (−1)
2 − 3(−1) + 4
− 5 = −1 + 3 + 4
−5 = 6
wiemy ze −5 ≠ 6 zatem punkt A nie nalezy,
dalej Ty
28 mar 15:42
piotrus: dziekuje panie Jurku jeszcze tego nie robilem
28 mar 15:46
piotrus: dziekuje jeszcze tego nie robilem bo sam sie ucze ale mi to jakos pomaga panie Jacku
28 mar 15:47
piotrus: zrobilem i sie zgadza

tak jak piasal pan Jurek a jak to moze wygladac na osi ? dziekuje
28 mar 16:11
5-latek :

Panie
piotrus
takie rzeczy to już się liczylo przy funkcji liniowej
To jest wykres tej funkcji
28 mar 16:14
piotrus: dziekuje nie umiem wszystkiego ale mi sie w glowie rozjasnia impowiem ze tak myslalem chociaz
tego jeszcze nie przerabialem
28 mar 16:16
piotrus: Funkcja kwadratowa dana jest wzorem f(x)=2(x+3)
2−5. Wierzchołek paraboli, która jest
wykresem tej funkcji leży więc w punkcie:
A. (−3;5) B. (−3;−5) C. (3;−5) D. (3;5) czy to tez tak rozwiazuje jak poprzednie ?
28 mar 16:19
5-latek : Do zapisania w glowie
Jeśli punkt należy do wykresu danej funkcji to oznacza ze spelnia równanie tej funkcji
Niezaleznie od tego czy to jest funkcja liniowa ,kwadratowa , wykladnicza czy inna
28 mar 16:20
piotrus: czytajac ze pan ma 5 lat to ja ze swoja wiedza matematyczna sie jeszcze nie urodzilem
28 mar 16:20
Janek191:
Masz postać kanoniczna − odczytujesz: W = ( − 3, − 5)
28 mar 16:20
piotrus: dziekuje napisze jak porozwiazuje
28 mar 16:21
5-latek : Nie . Nie rozwiazuje się tak samo
28 mar 16:21
piotrus: dziekuje musze sam
28 mar 16:21
Janek191:
f(x) = a*(x − p)2 + q − postać kanoniczna
W = ( p, q)
28 mar 16:22
piotrus: a jak ? nie podstawiajac ?
28 mar 16:22
piotrus: aha ..to taki wzor jest
28 mar 16:22
28 mar 16:24
piotrus: ojeja to najpierw mam sprowadzic do delty potem kanoniczna w tym to obliczyc p i q ? chyba nie
dam rady:(
28 mar 17:20
piotrus: naprawde nie wiem czy ...nic nie rozumiem
28 mar 17:21
piotrus: jak zaczac .mam wzor i co dalej
28 mar 17:24
piotrus: chyba sie zaraz za anglika zabiore bo tu tuman i tam tuman bedzie
28 mar 17:25
5-latek : Chwile poczekaj
28 mar 17:26
piotrus: :( ludzie sie bawia ciesza pogoda a ja wam dupe zawracam
28 mar 17:33
piotrus: pozniej zajrze
28 mar 17:35
5-latek : Z postaci kanonicznej czyli
y=a(x−p)2+q bezpośrednio odczytujesz wspolrzedne wierzchołka
Z tym ze wspolrzedna p wierzchołka ze zmienionym znakiem
czyli jeśli masz równanie postaci
y=2(x+3)2−5 to
p=−3 i q=−5
28 mar 17:57
piotrus: bardzo ci dziekuje
28 mar 21:54