prawdopodobienstwo
FrytkizKetchupem: Z urny zawierającej n kul o numerach od 1 do n wyciągami kolejno dwie kule, przy czym pierwszą
zwracamy do urny, jeżeli jej numer jest różny od 1. Obliczyć prawdopodobieństwo wybrania za
drugim razem kuli z numerem 2.
Odpowiedź to : 1n(n−1 + {n−1}{n2}
Za nic nie mogę pojąć logiki tego zadania.
Co to znaczy, przy czym pierwszą zwracamy do urnyjeśli jej numer jest różny od 1? Czy wtedy
rezultatem losowania jest 1 kula? bo przecież jedną zwróciliśmy.
Mój pomysł był taki:
Pierwsze zdarzenie to: "pierwszą wylosowaną kulą jest 1", czyli prawdopodobienstwo wylosowania
za drugim razem kuli z numerem 2 jest równe 1n−1, kul mamy o 1 mniej, a wylosowanie jako
pierwszej kuli, kuli z numerem 1 jest pewne, bo to zaklada to zdarzenie. Nie wiem skąd więc w
odpowiedzi to n w mianowniku
Drugie zdarzenie to: "pierwszą wylosowaną jest kula rozna od tej z nr 1", kulę wtedy zwracamy,
ale zakladamy w tym zdarzeniu, ze jako pierwsza nie wylosujemy kuli z nr 1 czyli w mianowniku
będzie (n−1)n
28 mar 15:24
FrytkizKetchupem: Poprawiam odpowiedz 1n(n−1) + n−1n2
28 mar 15:25
g: Wylosowanie '1' za pierwszym razem zachodzi z pr. =1/n, stąd to n w mianowniku.
Drugi przypadek, czyli, że nie było '1' i trzeba było zwrócić to (1−1/n)*(1/n), czyli
(n−1)/n2.
28 mar 15:35
FrytkizKetchupem: Super, dziękuję. Możesz mi powiedzieć, co robię źle w następującym zadaniu:
Z 2 urnach znajduja sie kula rozniace sie tylko kolorem. w 1szej jest 5 bialych, 11 czarnych, 8
czerwonych, a w 2giej 10 bialych, 8 czarnych, 6 czerwonych. Z obu urn wyciagamy losowo po
jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie kule beda tego samego koloru
Z pierwszej urny kulę mogę wyciągnąc na 3 sposoby, z drugiej to samo, razem 3+3=6
same biale 5/24 +10/24=15/24
same czarne 11/24+8/24=19/24
same czerwone 8/24 + 6/24=14/24
P(jednakowy kolor)= (15/24+19/24+14/24)/6 = 48/144 = 1/3
W odpowiedzi jest 59/144
28 mar 15:52
FrytkizKetchupem: .
28 mar 16:23
g: Robisz błąd dodając 5/24 + 10/24 zamiast mnożyć. Chodzi o zdarzenie "z pierwszej biała ORAZ
z drugiej biała. Zdarzenia składowe są niezależne, więc prawdopodobieństwo ich iloczynu jest
iloczynem prawdopodobieństw.
Potem już można dodawać, bo chodzi o prawdopodobieństwo sumy zdarzeń rozłącznych:
"dwie białe ALBO dwie czarne ALBO dwie czerwone".
(5*10 + 11*8 + 8*6) / (24*24) = 186/576 = 31/96.
28 mar 16:39
FrytkizKetchupem: Właśnie się zastanawiałem nad tym iloczynem. I gdzieś w obliczeniach miałem 186/576, czyli
odpowiedz, byla zla. Dzięki jeszcze raz
28 mar 16:42