TERAZ MATURA
olekturbo: TERAZ MATURA − ZADANIA
Dla jakich wartości parametru k równanie sinx+cos6x = k ma rozwiązanie?
Wyszło mi: 3cos4x−5cos2x+2 = k i nie wiem co z tym zrobić
oraz:
Ciąg geometryczny an jest określony wzorem an = −2(x3−7x2+8x+17)n−1. Wyznacz wszystkie
wartości x dla których ciąg ten jest malejący.
28 mar 15:06
Godzio:
Zad. 1
Źle przepisane, ale jeżeli dobrze przekształcałeś to:
cos
2x = t oraz t ∊ <0,1>
3t
2 − 5t + 2 − k = 0
Δ ≥ 0
f(0) ≥ 0
f(1) ≥ 0
p ∊ <0,1>
Takie warunki bierze się po narysowaniu paraboli spełniającej warunki zadania
28 mar 15:08
Godzio: Może ściślej, bo w tym przypadku nie trzeba brać części wspólnej:
Δ ≥ 0
f(0) ≥ 0
p ∊ <0,1>
LUB
Δ ≥ 0
f(1) ≥ 0
p ∊ <0,1>
28 mar 15:09
Godzio:
Zad. 2
Ponieważ mnożymy przez liczbę ujemną więc
x3 − 7x2 + 8x + 17 > 1
28 mar 15:11
olekturbo: Czemu w Zad 2. jest na końcu > 1?
Zad 3.
Maksymalnym przedziałem w którym funkcja w(x) = x
3−5x
2+3x−4 jest malejąca jest przedział:
| | 1 | |
mi wyszło B < |
| ,3> a w odp jest <0,4>. Dlaczego? |
| | 3 | |
Dzieki za powyzsze zad
28 mar 15:31
Jack: zad 2.
bo masz a1 < 0
a ciag jest malejacy jesli q> 1
bo jak by q<1 to popatrz
−2 * 1/2 = − 1
−2 * 1/3 = − 2/3
ale −2/3 > −1
wiec to niebylby malejacy
28 mar 15:33
Jack: glupote chyba napisalem...
aczkolwiek to ze a1<0 i q < 1 sie zgadza
dajmy ze q = 1/2
wtedy
a2 = −2 * 1/2 = −1
a3 = −1 * 1/2 = − 1/2
a4 = −1/2 * 1/2 = − 1/4
wiec nie jest malejacy tak czy owak...
28 mar 15:35
28 mar 15:39
olekturbo:
28 mar 15:42