stereometria
alicyjka: Przez krawędź podstawy prawidłowego ostroslupa trójkątnego poprowadzono płaszczyznę która jest
nachylona do podstawy pod kątem α. Każda krawędź boczna ostroslupa tworzy z plaszczyzna
podstawy kat β taki, ze 4sinβ=3sin(α+β). Oblicz stosunek pola powierzchni przekroju
wyznaczonego przez te plaszczyzne do pola podstawy ostroslupa.
28 mar 14:51
Jack:

4 sinβ = 3sin(α + β)
to wiemy z tresci zadania
28 mar 14:59
alicyjka: to juz wiem, obliczylam tez, ze sinβ=3/4=cosα
28 mar 15:10
Godzio:
Rozumiem, że to co wczoraj rozwiązałem Ci nie pasuje? Chyba, że dodajesz zadanie i o nim
zapominasz?
28 mar 15:12
Jack:
β = 90 − α
4 sin(90 − α) = 3sin 90
4 cos α = 3
| | 3 | | hprzekroju | |
cos α = |
| = |
| |
| | 4 | | hpodstawy | |
zatem
4 h
przekroju = 3h
podstawy
| | 3hpodstawy | | 3a√3 | | 3 | |
hprzekroju = |
| = |
| = |
| a√3 |
| | 4 | | 2*4 | | 8 | |
| | 1 | | 3 | | 3a2√3 | |
Pole powierzchni przekroju = |
| * a * |
| a√3 = |
| |
| | 2 | | 8 | | 16 | |
Zatem
| Pprzekroju | | | | 3a2√3 | |
| = |
| = |
| = |
| Ppodstawy | | | | 4a2√3 | |
taka jest odp?
28 mar 15:18
Jack: aj, sory Godzio, nie widzialem
28 mar 15:20
Godzio:
Spoko to akurat nie Twoja wina ... Jak się wrzuca zadania to warto zajrzeć czy ktoś je zrobił
czy nie.
28 mar 16:46