Wielomian
5-latek : Witam .
Rozpatrujac wielomian symetryczny stopnia trzeciego o trzech zmiennych czyli postaci
(x+y+z)3
będzie miał on taka postac
A(x3+y3+z3)+B(x2y+x2z+y2x+y2z+z2x+z2y)+C(x*y*z)
+D(x2+y2+z2)+E(x2+y2+z2)+F(x+y+z)+G
Jednak jak wymnoze sobie
(x+y+z)(x+y+z)(x+y+z) dostane taka posatc
A(x3+y3+z3)+B(x2y+x2z+y2x+y2z+z2x+z2y)+C(xyz)
Gdzies zginelo D E F i G
28 mar 14:00
g: Zdaje się, że to górne rozwinięcie jest dla wielomianu (x+y+z+c)3 (c=stała).
Poza tym powinno być ...+E(xy+yz+xz)+...
28 mar 14:05
5-latek : Tak z rozpedu napisałem nieprawidłowo E
28 mar 14:08
5-latek : Tak masz racje
Będzie tak jak napisales (x+y+z+c)
3
Wrzucilem to do wolframa i pokazal taka postac . dzięki

Osobna sprawa to wyznaczenie tych wspolczynnikow A B C D E FI G ale to się tym zajme jak
wroce od brata .
28 mar 14:14
bezendu:
(x+y+z)3
a=x+y
b=z
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
(x+y)3+3(x+y)2z+3(x+y)z2+z3
x3+3x2y+3xy2+y3+3x2z+6xyz+3y2z+3xz2+3yz2+z3
(x3+y3+z3)+3(x2y+x2z+xy2+y2z+xz2+yz2)+6xyz
A=1
B=3
C=6
=================================
28 mar 15:10
5-latek : dzięki
bezendu
28 mar 17:20
bezendu:
Nie ma za co.
28 mar 17:27
5-latek : Mam napisane tak
Gdybysmy zapisali (x+y+z)(x+y+z)(x+y+z) i wykonali to mnożenie to w iloczynie nawyzszy wyraz
względem zmiennej x mialby postac x3 o wspolczynniku rownym 1
Wiec A=1
Ten sam wynik możemy uzyskac podstawuajac x=1 i y=z=0
Nastepnie podstawiając x=y=1 i z=0 otrzymamy 8=2A+2B to B=3
Podstawiajac z kolei x=y=z=1 mamy 27=3A+6B+C to C=6
MOglby ktoś wyjasnic dlaczego takie podsatwienia ?
Również jakie podstawienia należy zrobić aby obliczyć wspolczynniki D E F G ?
Ale może na razie ten pierwszy problem .
28 mar 19:51
5-latek :
28 mar 20:33
bezendu:
Ale ja nic nie wyliczałem, zwykłe grupowanie wyrazów.
28 mar 20:35
5-latek : Ja wiem bezendu
Tylko ja tak mam tez napisane w książce i to chce zrozumieć
28 mar 20:38
5-latek :
28 mar 21:22
Mila:
Czy to wyrażenie (x+y+z)3 ma taki zapis jak 14:00?
28 mar 21:50
Mila:
Mogę to obliczyć, ale chyba Twoje rozwiązanie dotyczy konkretnego rozpisania.
28 mar 21:51
5-latek : Milu 
tak ale zez tej stalej c
28 mar 21:58
Mila:
Z jakiej to książki?
28 mar 22:02
5-latek : S.I.Nowosiołow
Specjalny wykład algebry elementarnej (1959r
28 mar 22:04
5-latek : Strona 59−60
28 mar 22:05
Mila:
(x+y+z)3=
A(x3+y3+z3)+B(x2y+x2z+y2x+y2z+z2x+z2y)+C(xyz)
Jeżeli ma zachodzić równość, to dla każdej trójki liczb x,x,z jest prawdziwa.
Dobieramy liczby x,y,z w taki sposób, aby nam się jak najwięcej wyzerowało sum
w nawiasach oprócz tych gdzie chcemy obliczyć wsp. A lub..inny
Przyjmując x=1 i y=z=0
mamy:
L=x3
P=A*1+B*0+C*0⇔A=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=y=1 i z=0 mamy
L=(1+1+0)3=8
P=1*(1+1+0)+B*(1+1)+C*0⇔2+2B=8 , 2B=6, B=3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=y=1
L=(1+1+1)3=27
P=1*(1+1+1)+B*(1+1+1+1+1+1)+c*1*1*1=3+3*6+C=C+21
C+21=27
C=6
=============
28 mar 22:27
5-latek : Dobrze . dziekuje

A jeśli byłoby tak
(2x+5y+3z)
3 to jak tutaj dobrac wspolczynniki?
czy to w ogle będzie wielomian symetryczny ?
czy lepiej tutaj wzor (a+b)
3 gdzie a=2x+5y i b= 3z ?
28 mar 22:35
Mila:
Lepiej ten drugi wzór.
Nie ma co cudować.
28 mar 22:38
5-latek : Dobrze
Milu 
Kiedys rozwiazywalem takie zadanie gdzie to wlasnie było potrzebne i
PW 
napisał żeby
sobie to choć raz w życiu wyprowadzić to się będzie pamietac .
Chcialem to wlasnie zrobić
28 mar 22:46