wykaz podzielność
mirek: Wykaz, ze 10| 7n+2−2n+2+7n+1−2n+1
Doszedłem do formy 2(7n * 28 − 2n). Gdzie w środku ukrywa się podzielność przez 5?
Zbiór pazdro do 1 kl, zad 3.157b
28 mar 13:06
wmboczek: Jak na klasę 1 to trudne (niestandardowe) zadanie
7n−2n=(7−2)(7n−1+.....+2n−1)
albo rozpisz reszty z dzielenia przez 10 dla 7n i 2n
28 mar 13:19
Janek191:
a = 49*7n − 4*2n + 7*7n − 2*2n = 56*7n − 6*2n
Dla n = 1 ostatnia cyfra tej liczby jest równa 0 − liczba jest podzielna praz 10
n = 2 ostatnia cyfra tej liczby jest równa 0
n = 3 ostatnia cyfra tej liczby jest równa 0
n = 4 ostatnia cyfra tej liczby jest równa 0
i tak cyklicznie.
28 mar 13:19