rekurencje wzór jawny ciągu
mirekzwypoku: Znajdź wzór jawny na n−ty wyraz ciągu:
a1=1
a2=8
an=4*an−1−4*an−2
Moje rozwiązanie:
r2−4r+4=0
Δ=0
r0=2
8=4*c1+4*c2 ⇒ c1=2−c2
1=2*c1+2*c2 |:2
czyli podstawiając do drugiego mam:
12=2−c2+c2
12=2
no i wyszła jakaś taka sprzeczność. To ma tak być (i o czym to świadczy?) czy popełniłem błąd?
28 mar 11:25
wmboczek: dla Δ=0 drugim niezależnym rozw jest nc2n
28 mar 13:24
mirekzwypoku: hmm... nie rozumiem
28 mar 16:10
Godzio:
Sprawdź jeszcze jaki jest wzór ciągu w przypadku jednego rozwiązania równania
charakterystycznego
28 mar 16:47