Ciąg (a_n) określony jest wzorem a_n=U{1+3+5+7+9+...+(2n+3)}{4n-7},gdzie n∊N_+.
YOLO: | | 1+3+5+7+9+...+(2n+3) | |
Ciąg (an) określony jest wzorem an= |
| ,gdzie n∊N+. Które wyrazy |
| | 4n−7 | |
tego ciągu są równe 4.
Gdzie mam błąd

licznik ułamka tworzy ciąg arytmetyczny o różnicy r=2, stąd mam ciąg (b
n)=1+3+5+7+9+...+(2n+3)
czy (2n+3) też należy
| | b1+bn | | 1+2n+3 | |
Sbn= |
| n ⇔ Sbn= |
| n ⇔Sbn=n2+2n |
| | 2 | | 2 | |
| | n2+2n | |
podstawiam pod an= |
| |
| | 4n−7 | |
| | n2+2n | |
an=4 ⇔ |
| =4 ⇔n 2+2n=16n−28 ⇔ n 2−14n+28=0 ⇔ Δ=196−112=84  |
| | 4n−7 | |
28 mar 11:12
CutieLana: b1≠1
podstaw do 2n+3, n=1 ⇒2*1+3=5, więc b1=5
dalej pewnie będziesz wiedział
28 mar 11:16
Benny: Wyrazów nie jest n, a n+2.
28 mar 11:18
YOLO: możecie mi to wytłumaczyć dokładnie,bo nie rozumiem tego zadania
28 mar 11:20
YOLO: up
28 mar 11:26
YOLO: up
28 mar 11:40
CutieLana:
a1=5
a2=7
a3=9
an=(5+2n+3/2)*n+1+3 całe podzielić przez 4n−7= (n+4)n+1+34n−7 = n2+4n+44n−7
n2+4n+44n−7 = 4
n2−12n+32=0
Δ=16
n1=4
n2=8
28 mar 11:40
CutieLana: i jak?
28 mar 11:54
28 mar 12:14