Mając podane dane oblicz:
Nikola10: Mając podane dane oblicz:
2πR=αr
h=√r2−R2
V=13 πR2h
28 mar 11:11
Jack: Co oblicz?
28 mar 11:21
Nikola10: V
28 mar 11:42
ICSP: Przecież V jest już obliczone
28 mar 11:43
Nikola10: w V trzeba podstawić R i h − gdzieś wkrada mi się cały czas błąd i dlatego chcę, żeby ktoś
swoim okiem na to spojrzał
28 mar 11:48
ICSP: czyli masz się pozbyc R i h
z pierwszego :
z drugiego:
| | r | |
h = √r2 − (a2r2)/(4π2) = |
| √4π2 − a2 |
| | 2π | |
Dalej:
| | 1 | | ar | | r | |
V = |
| π * |
| * |
| √4π2 − a2 = ... |
| | 3 | | 2π | | 2π | |
28 mar 11:51
Nikola10: Czy w V nie powinno być R2 czyli a2r2/4 pi2 ?
28 mar 11:57
ICSP: Powinno.
28 mar 12:00